Suplement diety BETAVEN jest wysokob這nnikowym koncentratem ob逝szczonego ziarna owsa.

BETAVEN jest wysokob這nnikowym koncentratem ob逝szczonego ziarna owsa.
Zastosowana technologia umo磧iwia uzyskanie produktu znacznie wzbogaconego w subaleuronow warstw ziarna. To w niej znajduje si beta-glukan, substancja dzi瘯i kt鏎ej owies ju od ponad 2000 lat stosowany jest w leczeniu schorze przewodu pokarmowego i uk豉du kr捫enia. BETAVEN zawiera r闚nie du膨 ilo嗆 delikatnego b這nnika nierozpuszczalnego oraz cenne witaminy i antyoksydanty.
Badania kliniczne dowodz, 瞠 spo篡wanie produkt闚 owsianych bogatych w beta-glukan jest korzystne mi璠zy innymi w:
  • zmniejszeniu wch豉niania t逝szczy i cholesterolu
  • obni瘸niu indeksu glikemicznego pokarmu
  • stymulowaniu uk豉du immunologicznego
  • 豉godzeniu podra積ie przewodu pokarmowego
  • wywo造waniu uczucia syto軼i
  • wspomaganiu rozwoju korzystnej flory jelitowej
  • 豉godzi skutki zespo逝 dra磧iwego jelita (豉c. colon irritabile)

"regularne spo篡cie beta-glukan闚ma wp造w na utrzymanie prawid這wego st篹enia cholesterolu we krwi"

*EFSA Journal 2009;7(9):1254


Do produkcji wykorzystuje si ziarna owsiane. Pierwszym etapem jest usuni璚ie plewki kwiatowej, czyli 逝ski. Dzi瘯i usuni璚iu martwych tkanek zdrewnia貫j celulozy, z kt鏎ej zbudowana jest 逝ska, Betaven, w odr騜nieniu od innych owsianych preparat闚 b這nnikowych, jest bardzo dobrze tolerowany i nie powoduje podra積ie 郵uz闚ki. Drugim etapem, podobnie jak przy produkcji kaszki owsianej, jest proces hydrotermicznej stabilizacji. Kolejne etapy polegaj na redukowaniu ilo軼i w璕lowodan闚, bia趾a i t逝szczu w taki spos鏏, 瞠by w produkcie ko鎍owym zachowana zosta豉 mo磧iwo嗆 ich synergicznego oddzia造wania. Dzi瘯i temu Betaven b璠帷 skoncentrowanym preparatem b這nnikowym zachowuje w豉軼iwo軼i pozbawionej kalorii, delikatnej owsianki. Jedynym medium maj帷ym bezpo鈔edni kontakt z ziarnem owsa jest para wodna o entalpii zale積ej od etapu produkcji oraz odmiany gatunkowej owsa. Nie stosuje si enzym闚, rozpuszczalnik闚 ani innych aktywnych substancji chemicznych. Technologi produkcji opracowano dla czterech odmian owsa: Jawor, Gniady, Bachmat i Bohun, kt鏎e wybrano spo鈔鏚 28 odmian zarejestrowanych w Polsce. BETAVEN zast瘼uje suplementy diety zawieraj帷e b這nnik, nie powoduj帷 podra積ienia jelit, ponadto zawarte w nim dodatkowe sk豉dniki dzia豉j korzystnie przy wielu schorzeniach i dolegliwo軼iach.

Warto嗆 od篡wcza

w 7g w 21g
Warto嗆 energetyczna 12,6 kcal (52,5,7kJ) 37,8 kcal (157,5kJ)
Bia趾o 1,30g 4,00g
W璕lowodany przyswajalne 0,70g 2,10g
T逝szcz 0,60g 1,70g
B這nnik ca趾owity w tym: 4,20g 12,60g
-nierozpuszalny 2,20g 6,70g
-rozpuszczalny 2,00g 5,90g

Sk豉d preparatu: koncentrat ob逝szczonego ziarna owsa Avena Sativa.

*Wg AACC (Ameryka雟kie Stowarzyszenie Chemik闚 Zbo穎wych) otr瑿y owsiane s produktem 篡wno軼iowym otrzymanym przez wielokrotne sortowanie rozdrobnionego, ob逝szczonego ziarna owsa lub p豉tk闚. Uzysk otr帳 nie powinien by wy窺zy ni 50% w stosunku do masy surowca wyj軼iowego, otr瑿y powinny zawiera minimum 5% beta-glukanu oraz 16% b這nnika ca趾owitego. Podobna norma obowi您uje np. w Niemczech. W Polsce nie obowi您uje 瘸dna norma dotycz帷a parametr闚 otr帳 owsianych!



Cukrzyca
Nowotw鏎 jelita grubego
Dieta