ziarniak owsa z wybarwion na
niebiesko struktur β-glukanu

Betaglucan jest b這nnikiem rozpuszczalnym. Ten wyst瘼uj帷y tak瞠 w mchu islandzkim (Cetraria islandica) biopolimer tworzy bardzo lepkie i zarazem odporne na wszystkie enzymy oraz kwas solny 瞠le. Powleka i wnika w 郵uz闚k jelit, zachowuje si jak p造nny opatrunek a jednocze郾ie spowalnia i blokuje procesy wch豉niania. Wysoka lepko嗆 β-glukanu utrudnia enzymom penetracj tre軼i pokarmowej. Cz窷 pokarmu nie jest trawiona, cz窷 pozostaje niewch這ni皻a. Betaglukan utrudnia te syntez i przyswajanie cholesterolu i t逝szczy, zmniejsza ilo嗆 przyswojonej glukozy a tak瞠 op騧nia moment pojawienia si piku cukrowego. Obni瘸 efektywn kaloryczno嗆 oraz indeks glikemiczny posi趾u.

Bardzo cenn cech beta-glukanu pochodz帷ego z owsa s jego w豉軼iwo軼i prebiotyczne. β-glucan jest po篡wk dla bakterii probiotycznych, pod wp造wem kt鏎ych ulega cz窷ciowemu rozpadowi w 鈍ietle jelita grubego. W procesie rozpadu powstaj kwasy organiczne tj. octowy, butyrylowy (mas這wy) oraz propionowy (etanokarboksylowy) maj帷e bardzo istotne znaczenie dla prawid這wego funkcjonowania jelita grubego. Kwas propionowy ma w豉軼iwo軼i przeciwzapalne, przeciwb鏊owe i ple郾iob鎩cze (u篡wany jest jako spo篡wczy 鈔odek konserwuj帷y E-280), za kwas butyrylowy stymuluje uk豉d odporno軼iowy jelita grubego oraz hamuje rozw鎩 bakterii kancerogennych. Uzupe軟ienie diety, w zawarty w BETAVENIE beta glucan zmniejsza w organizmie ilo嗆 cholesterolu oraz glukozy zamienianej na substancje zapasowe.


fragment 豉鎍ucha biopolimeru β-(1>3),(1>4)-D-glukanu

[powi瘯sz]



Cukrzyca
Nowotw鏎 jelita grubego
Dieta